BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Može li se spriječiti karijes

3d modeli zuba s četkicom.

"Nije tajna, dobra oralna higijena je ključ oralnog zdravlja i pojave većih problema. Potrebno je dobro brinuti o zubima ili u suprotnom osmijeh neće biti tako svjetao, lijep i zdrav kao što je poželjno."

AUTOR ČLANKA

Lukas Džodan dr.dent.med.

Kad se izostavi dobro četkanje i čišćenje zubnim koncem, pojavljuju se oralni problemi, što može dovesti do karijesa i problema s desni.

Karijes se javlja kada zubnu caklinu uništi bakterija u plaku koja proizvodi kiselinu. Plak se neprestano formira na zubima zbog bakterija koje su uvijek prisutne u ustima. Može li se spriječiti nastanak karijesa? - Jednom kad je šteta već nanesena, stomatolog može sanirati karijes, ali preventivno se može spriječiti dobrim održavanjem oralne higijene. Evo i nekoliko savjeta kako...

Četkanje, zubni konac, vodica za ispiranje...

Svakodnevne dobre navike su prva linija zaštite zubi protiv karijesa. S obzirom na to da je plak uvijek opasnost za oralno zdravlje, potrebno je detaljno četkati zube dvaput dnevno. Također, svakodnevno korištenje zubnog konca pomaže očistiti ostatke hrane između zubi na mjestima koja četkica ne može dosegnuti, kao i spriječiti nakupljanje plaka prije nego se pretvori u zubni kamenac. Na kraju, za potpunu oralnu higijenu preporučuje se promućkati usta vodicom za ispiranje usta koja pomaže u rješavanju bakterija koje uzrokuju neugodni zadah, te sprječavaju upalu zubnog mesa.

Konac za čišćenje zuba za sprječavanje karijesa.

Žvakaće gume bez šećera

Žvakaće gume svakako imaju svoje prednosti... Žvakanje stimulira izlučivanje sline koja neutralizira i ispire kiselinu na zubima. Pretjerivanje se ne preporučuje, ali žvakaće su povremeno dobrodošle, uz naravno redovitu i ispravnu oralnu higijenu.

Svakako, preporuka stomatologa je da se dvaput godišnje napravi redovita kontrola i uklanjanje zubnog kamenca. Na taj način se pravovremeno može reagirati kako ne bi dovelo do ozbiljnijeg stanja i većih problema sa zubima.
Ukoliko imate dodatnih nedoumica oko održavanja oralne higijene, najbolje se obratiti stomatologu, a moj tim iz Poliklinike ARENA i ja Vam stojimo kompletno na raspolaganju. Pišite nam u komentare ili se javite na 01/6542-655 i otvoreno pitajte sve što Vas zanima.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više