BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Krvarenje desni prilikom četkanja zuba

Paste za zube za krvanje desni.

Krv ispljunuta prilikom četkanja zuba, osim u slučajevima ozljeda ili rijetkih bolesti sluznice, potječe od krvarenja gingive. Zdrava gingiva, kod zdrave osobe, ne bi smjela krvariti.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

„Što kad ispljunem krv dok četkam zube?“, često je pitanje koje mi postavljaju zabrinuti pacijenti. Upravo zbog toga odlučio sam pobliže objasniti ovaj problem i uputiti vas kako postupati ako ste ga i sami primijetili.

Asistentica pokazuje pravilno cetkanje zuba.

Krv ispljunuta prilikom četkanja zuba, osim u slučajevima ozljeda ili rijetkih bolesti sluznice, potječe od krvarenja gingive. Zdrava gingiva, kod zdrave osobe, ne bi smjela krvariti. Ako se to ipak događa, ne morate se odmah prestrašiti i zabrinuti za svoje zdravlje. Uzrok krvarenju prilikom pranja zuba mogu biti različiti faktori od kojih mnogi uopće nisu povezani s bolešću. Također, ne zaboravite da je krvarenje rješivo ako se naručite na pregled i konzultacije kod stomatologa. Rano otkrivanje uzroka problema znači i veće izglede za izlječenje moguće bolesti i brži oporavak.

Česti razlozi krvarenja prilikom četkanja zuba

Gingivitis

Gingivitis je upala zubnog mesa koju najčešće uzrokuje loša oralna higijena, a simptom gingivitisa je krvarenje zubnog mesa ili desni. Do krvarenja dolazi zato što bakterije koje se nalaze u plaku ili kamencu uz korijen zuba, uzrokuju upalu i propadanje tkiva. Gingivitis treba shvatiti ozbiljno jer njegovo neliječenje vodi u parodontitis.

Nepravilna oralna higijena

Do krvarenja vrlo često dovode i krive navike u održavanju oralne higijene ili pak početak korištenja novih tehnika. U tom slučaju, uzrok krvarenju su najčešće male mehaničke ozljede gingive.

Čest uzrok je promjena vrste četkice, gdje se pri izboru nove četkice, lako previde njezina najbitnija svojstva (npr. tvrdoća i gustoća vlakana).

Lijekovi

Kod ljudi koji su primorani uzimati lijekove, zbog drugih bolesti, krvarenje iz gingive je čest simptom.

Lijekovi iz skupina za razrjeđivanje krvi, liječenje epilepsije i visoki tlak često mogu biti uzrok pojavi krvarenja prilikom održavanja oralne higijene. U ovom slučaju, važno je posjetiti stomatologa, koji će svakako propisati češće kontrole i pratiti stanje u ustima te u slučaju potrebe biti u komunikaciji s doktorom medicine.

Hormonalne promjene kod žena

Kod nekih žena je krvarenje desni povezano s njihovim hormonskim promjenama tijekom mjesečnog ciklusa. Hormonske promjene u trudnoći također povećavaju rizik od razvoja gingivitisa i parodontitisa.

Vrste pasta za zube koje pomažu kod krvarenja zubi.

Što napraviti do posjete stomatologu?

Promijenite četkicu za zube u mekšu i s tanjim vlaknima te poboljšajte oralnu higijenu. Za dobru oralnu higijenu nije potrebno biti agresivan, već temeljit.

Možete si pomoći i čajevima od ljekovitog bilja koje će pomoći u suzbijanju bakterija. Kamilica, metvica i kadulja mogu smanjiti broj bakterija i djelovati blagotvorno.

Kamilica (Matricaria recutita) je dobar izbor za ispiranje, a metvica (Mentha piperita) pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis) će olakšati tegobe. Čajem od kadulje dobro je isprati usnu šupljinu, ali trudnice i djeca ga ne bi smjeli koristiti jer može izazvati konvulzije.

Vjerujem da sam detaljnije približio probleme koji bi mogli biti uzrok vašem krvarenju i time umanjio strah. Međutim, samopomoć ne znači da je uzrok problema otklonjen, što na kraju opet dovodi do prvog savjeta u ovom postu.

Naručite se za pregled i porazgovarajte otvoreno o svom problemu, tehnikama održavanja oralne higijene i ostalim problemima sa svojim stomatologom.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više