Brzo i bezbolno kirurško vađenje umnjaka

Bol umnjaka je vrlo česta i ne brinite ako je potreban zahvat, jer kirurško vađenje umnjaka u potpunosti je bezbolno, i traje samo par minuta ako je u dobrim i iskusnim rukama stručnjaka.

Umnjaci su često prvi u stvaranju problema te izazivanju bola, a jedan od najčešćih razloga posjeta stomatologu je bol uslijed nicanja umnjaka.

Čak ni osobe koje imaju dobru oralnu higijenu ne mogu spriječiti pojavu problema s umnjacima.

Kada je vrijeme za vađenje neizniklih umnjaka tj. alveotomiju?

Terapija neizniklih umnjaka je alveotomija. Kada neiznikli umnjaci ne rade nikakve smetnje, nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Samo postojanje neizniklog umnjaka nije indikacija za vađenje.

Koje su najčešće indikacije za vađenje umnjaka?

Indikacije za vađenje umnjaka su ponavljajući perikoronitisi, apscesi, periapikalni proces, veliki karijesni defekt, parodontna bolest, ciste, tumori i resorpcija drugog kutnjaka uzrokovana impaktiranim umnjakom.

Umnjaci mogu biti izvor boli, oteklina i infekcija, čak i bez karijesa te bolesti desni.

Treba naglasiti još jednom da je operativno vađenje umnjaka, u potpunosti bezbolan zahvat, ali postoperativni oporavak je vrlo individualan i mogući su i scenariji u kojima pacijenti i više dana nakon zahvata osjećaju bolove i nelagodu u usnoj šupljini.

Zašto se preporučuje izvaditi umnjak?

Kada umnjaci počnu utjecati na vaše oralno zdravlje, uklanjanje istih najpametnija je odluka koju možete donijeti.

Što očekivati poslije vađenja umanjaka?

  • Krvarenje – može se očekivati 2-3 dana nakon zahvata. Držite jastučić od gaze iznad mjesta ekstrakcije 30 minuta nakon operacije. Ako se krvarenje poslije tog vremena nastavi, potrebno je kontaktirati liječnika.
  • Oteklina – povremeno nanosite vanjske hladne obloge kako biste umanjili oteklinu, modrice ili bilo kakve nelagode. Oblog držite 20 minuta pa hlađenje ponoviti u vremenskim razmacima od 30 do 60 minuta.
  • Lijekovi – Uzmite propisane lijekove protiv bolova i antibiotike za infekciju točno prema uputama vašeg stomatologa.
  • Ne ispirati usta vodom ili dezinfekcijskom tekućinom za usnu šupljinu prvi dan nakon zahvata.
  • Ograničite jelo, piće i razgovor prva dva sata nakon operacije. Nakon zahvata jedite isključivo mekšu hranu. Izbjegavajte toplu hranu i napitke, kao i gazirana pića. Ne upotrebljavajte slamku dok pijete.
  • Drugi dan nakon zahvata započnite s redovnom higijenom usne šupljine, ali izbjegavajte četkanje područja oko rane. Izbjegavajte intenzivno vježbanje nekoliko dana, i nikotin tijekom oporavka.

Vrlo je važno slijediti sve upute za naknadnu njegu i držati se uputa stomatologa kako biste pravilno izliječili i spriječili bilo kakve komplikacije.

Bez obzira trebate li izvaditi jedan umnjak ili sva četiri, imajte na umu da vaš stomatolog zna kako vas provesti kroz ovaj postupak bez komplikacija.

U svakom slučaju riješit ćete se boli i vratit ćete osmijeh na svoje lice.😊

Poliklinika ARENA je specijalizirana zdravstvena ustanova za oralnu kirurgiju koja ima tim iskusnih stručnjaka i posebno uređene specijalističke ordinacije opremljene prema najvišim standardima za sve tipove kirurških zahvata kako bi svojim pacijentima osigurala brze i bezbolne zahvate u vrlo ugodnom okruženju.

U svakom slučaju, bez panike, jer ste u dobrim rukama!

Za više detalja dogovorite besplatan specijalistički pregled pozivom na 01 6542 655 ili nam pošaljite upit na e-mail info@arenapoliklinika.hr.

Poliklinika ARENA

Poliklinika ARENA – Centar vrhunske stomatologije, okupili smo tim stručnjaka iz svih grana stomatologije i to sve na jednom mjestu. Tako pokrivamo područja protetike, parodontologije, ortodoncije, oralne kirurgije i estetske stomatologije. Entuzijastični i posvećeni radu, svi djelatnici pacijentima žele pružiti vrhunsku uslugu i savršen osmijeh na jednom mjestu.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf, Max. file size: 10 MB.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.