BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako spriječiti razvoj parodontitisa?

Kako spriječiti razvoj parodontitisa

Parodontitis je sve češće stanje kod mnogih pacijenata. Najvažnije je prepoznati simptome na vrijeme.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Rizični faktori poput pušenja duhana, dijabetesa i drugih sistemskih bolesti, lijekova, stresa i načina života imaju veliku važnost u nastanku parodontne bolesti te utječu na njezin oblik i težinu.

Većina znanstvenika smatra kako je parodontitis zapravo rezultat ukupnog djelovanja svih tih faktora.

Što je parodontitis?

Parodontitis je bolest zubnog mesa i potpornog aparata zuba koja je prisutna kod velikog broja ljudi. Iako se prvi znakovi bolesti javljaju relativno rano, ponekad čak već i u pubertetu kao upala i/ili krvarenje zubnoga mesa, tek u uznapredovaloj fazi primjećuju se simptomi kao što su razmicanje zuba, povlačenje zubnog mesa, razmicanje ili klimanje zuba. Nerijetko je praćen neugodnim zadahom, a ponekad je prvi znak za uzbunu ispadanje zuba.

paro

Kako nastaje parodontitis?

Danas se zna da je parodontna bolest infekcija uzrokovana mikroorganizmima koji žive u našim ustima, ali ako se uspiju naseliti na tvrdu površinu (zuba) mogu uzrokovati reakciju domaćina. Bakterije – oralni biofilm – osnovni su razlog nastajanja bolesti, no nisu jedini. Rizični faktori poput pušenja duhana, dijabetesa i drugih sistemskih bolesti, lijekova, stresa i načina života imaju veliku važnost u nastanku parodontne bolesti te utječu na njezin oblik i težinu. Većina znanstvenika smatra kako je parodontitis zapravo rezultat ukupnog djelovanja svih tih faktora. No nemojmo zaboraviti bakterije! Pravilnim održavanjem oralne higijene i redovitim „razaranjem“ bakterijskih naslaga najuspješnije se borimo protiv parodontitisa.

bl-1-simptomi-parodontitisa

Kako reagirati kad se pojavi parodontitis?

Ako primijetite neke od simptoma, zatražite pregled kod specijalista parodontologa. On je dijagnozu postaviti na temelju razgovora i detaljnog kliničkog pregleda tijekom kojeg će parodontalnom sondom (veoma tankim i tupim instrumentom) otkriti postoje li naslage, krvarenje i parodontni džepovi. Osim toga, snimit će i panoramsku rendgensku snimku koja će dati dodatne informacije o gubitku kosti i stanju zuba.

simptomi-parodontitisa

O čemu ovisi terapija?

Terapija ovisi o obliku i stupnju razvoja parodontne bolesti. Glavni cilj liječenja je uklanjanje bakterija te zaustavljanje upale i daljnjeg razaranja tkiva, kao i smanjivanje dubina džepova. Prvi korak je tzv. inicijalna parodontna terapija koja podrazumijeva čišćenje površine korjenova zuba (uz anesteziju!), ona omogućuje početak cijeljenja tkiva. Ponekad je potrebno nakon ovog zahvata uzeti antibiotik tijekom tjedan dana. Nakon toga slijedi faza cijeljenja i kontrole nakon 6 do 8 tjedana, kada se procjenjuje postignuto i radi definitivni plan terapije. Ako je potrebno, provode se i kirurški zahvati kojima se u potpunosti eliminiraju džepovi te se omogućava bolje cijeljenje. Za potpuni uspjeh parodontalne terapije nužno je pravilno održavati oralnu higijenu kod kuće, jer nikada još niti jedan doktor nije uspio izliječiti parodontitis bez pomoću pacijenta!

bl-doktorica-u-ordinaciji-ARENA

Nakon završetka aktivne terapije potrebno je u pravilnim redovitim razmacima kontrolirati postignuto stanje, jer se tako dugoročno povećava mogućnosti očuvanja prirodnih zubi, prevencije patoloških stanja te smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema koji mogu biti povezani s parodontitisom.

Kako biste na vrijeme reagirali naručite se na besplatan specijalistički pregled pozivom na 01 6542 655 ili slanjem email-a na info@arenadental.hr.

Zanimljivosti!

  • Provedena istraživanja nisu dokazala značajniju razliku između muškaraca i žena u prevalenciji parodontitisa, ali muškarci češće imaju teže oblike parodontne bolesti.
  • Površina rane u ustima kod osobe koja ima generalizirani parodontitis može biti i do veličine ljudskog dlana.
  • Bakterije koje uzrokuju parodontitis nađene su u apscesu mozga te u stijenkama krvnih žila.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više