Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Odlučili ste riješiti nedostatak zuba pomoću zubne proteze, no brine vas kako ćete se priviknuti na nju?

Zubne proteze odlično su rješenje kod potpune ili djelomične bezubosti, ali ponekad se pacijenti koji nose protezu susreću s problemom gdje im je nošenje proteze teško, neugodno, a ponekad čak i bolno.

Takvi problemi uglavnom se javljaju na početku nošenja proteze, odnosno dok se pacijent ne navikne na strano tijelo u ustima. Takav osjećaj je prolazan, ne traje zauvijek i pacijenti se vrlo brzo naviknu na nošenje proteze te je ubrzo gotovo ni ne osjete u ustima.

Međutim, kako bismo vam ipak „ubrzali“ period navikavanja na zubnu protezu, u nastavku vam donosimo listu savjeta koji će vam riješiti ili ublažiti eventualne probleme koji se javljaju prilikom nošenja proteze.

Savjeti naših stručnjaka

1. Što ako vas nešto smeta nakon postavljanja proteze?

Bitno je napomenuti da, ako se susretnete s nekim od problema prilikom nošenja proteze, ne odgađate posjet svom stomatologu. Postupak navikavanja na protezu bi trebao trajati nekoliko tjedana, a ako je neugodan osjećaj prisutan i nakon tog perioda, vrlo vjerojatno je potrebno da stomatolog dodatno korigira protezu kako bi odgovarala vašoj usnoj šupljini.

2. Što ako vam se čini da je proteza prevelika za vaša usta?

S obzirom na to da je proteza strano tijelo u vašim ustima, normalno je da vas proteza u početku nošenja smeta i da vam se čini kako je prevelika za vašu usnu šupljinu. Proteza ima određene dimenzije koje su rađene prema vašim ustima, stoga se može korigirati, odnosno skratiti ako njeno nošenje pruža osjećaj neugode.

Ako vam zbog svoje veličine proteza stvara nagon za povraćanjem, nosite je kraće vremensko razdoblje te kada osjetite nagon za povraćanjem, protezu izvadite iz usta. Nakon nekog vremena protezu opet vratite u usta i ponavljajte taj postupak kako biste se bolje priviknuli i kako bi zaustavili nagon za povraćanjem. Refleks povraćanja ponekad može biti uzrokovan time što se zubna proteza proteže preduboko u usta pa, ako se nastavi, posjetite svog stomatologa koji će napraviti male korekcije.

3. Što ako teško jedete s protezom?

Ako ste tek dobili novu zubnu protezu i javlja vam se neobičan osjećaj dok jedete i žvačete hranu, kao i kod ostalih stvari u životu, rješenje je vježba, navika i samokontrola. 

Zbog gubitka zubi kojima žvaču hranu, bezube osobe su s vremenom primorane prijeći na tekuću i kašastu hranu. Upravo pomoću zubnih proteza ponovno imaju mogućnost povratka na uobičajenu ishranu.

Svakako preporučujemo u početku konzumirati mekanu ili tekuću hranu, a tvrdu hranu postepeno uvodite u prehranu kako biste se navikli na žvakanje hrane s novom zubnom protezom. Isto tako, jedan od savjeta za brže navikavanje na osjećaj proteze u ustima jest jezikom prevrtati tvrdi bombon u ustima. Jezik se tako navikava na novi prostor u ustima te dobiva osjećaj za novu protezu, što će vam olakšati prihvaćanje same proteze i razvijanje osjećaja za žvakanje.

4. Što ako je proteza je nestabilna pri govoru ili nošenju?

Mobilna proteza uvijek ima određenu pokretljivost, međutim ne bi smjela znatno pomicati u ustima. Ako se proteza ipak previše pomiče u vašim ustima i otežava vam svakodnevne aktivnosti poput govora, potrebne su joj dodatne korekcije te se svakako javite svom stomatologu.

U slučaju da pokretljivost proteze nije prevelika, već samo imate neobičan osjećaj dok pričate, problem je samo u činjenici da se niste dovoljno naviknuli na protezu. Jedan od savjeta za smanjenje nestabilnosti proteze prilikom govora je čitanje knjige ili novina naglas ili razgovor s drugima kako biste se što prije navikli na nju.

5. Što ako je u ustima više pljuvačke nego inače?

S obzirom na to da se usta prilagođavaju na zubnu protezu, nekada dođe do situacija da imate više pljuvačke nego što je uobičajeno. Ovaj problem će s vremenom nestati i nije nikakav razlog za brigu.

Prednosti proteza danas u odnosu na nekada

Današnje proteze prate najnovije trendove te su estetski i funkcionalno puno prihvatljivije nego zubne proteze nekada jer se danas koriste puno izdržljiviji materijali te nove tehnologije u njihovoj izradi. Iz tog razloga, većina pacijenata se nakon kratkog vremena navikne na zubnu protezu koja im omogućuje estetsko i funkcionalno rješenje.

Ako se susrećete s nekim od ranije navedenih problema prilikom nošenja svoje zubne proteze, ne morate brinuti, primijenite neke od savjeta i neugodan osjećaj brzo će nestati.

U slučaju da se još niste odlučili na zubnu protezu jer imate dodatnih pitanja te želite znati koje je najbolje rješenje za vas, naručite se na besplatne konzultacije i specijalistički pregled u našoj poliklinici pozivom na broj 01 6542 655 ili ispunjavanjem kontakt forme ispod teksta. Vidimo se 😊!

Lukas Džodan, dr.dent.med.

Lukas Džodan, dr. med. dent. diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 2017. godine. Nakon odrađenog staža u obiteljskoj ordinaciji dentalne medicine, 2018. godine stiže u Polikliniku ARENA kao pojačanje u području konzervative i estetske stomatologije. Svoje slobodno vrijeme provodi u društvu prijatelja i na nogometnom terenu.
  • Slanjem podataka putem ove kontakt forme, dozvoljavam da me Stomatološka poliklinika ARENA kontaktira u vezi mog upita, a moje prikupljene osobne podatke koristi i obrađuje dalje, sukladno izjavi o povjerljivosti.
  • Accepted file types: jpg, gif, png, pdf.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pošaljite online upit

Copyright © 2021 Stomatološka poliklinika ARENA Sva prava pridržana.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly