BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako riješiti nedostatak nekoliko zubi?

Rješenje za nedostatak zubi iz pomoć implantata i proteze

Nedostatak zubi narušava funkciju oralnog sustava i estetski izgled osmijeha. Saznajte rješenje kojima možete nadokanditi zube koji nedostaju!

AUTOR ČLANKA

Ivor Sokolić dr. med. dent.

Nedostatak zubi narušava funkciju oralnog sustava, a estetski može narušiti izgled osmjeha kao i samopouzdanje. Izgubljen zub također uvelike može narušiti oralno zdravlje neovisno da li je izgubljen zbog bolesti potpornih tkiva, opsežnog karijesa, trauma ili jednostavno genetike. Ako nije zamijenjen, može utjecati na raspored preostalih zubi i utjecati na velik broj problema kroz vrijeme.

doktori-ARENA-poliklinike

Gubitak jednog zuba, koliko god se možda nevažan činio, isto može negativno utjecati na zdravlje, probleme u govoru, žvakanju i uzrokovati pomicanje i naginjanje ostalih zubi u “prazne prostore”. Drevna civilizacija Maya je u liječenjima bezubosti koristila krhotine školjaka. Mi danas ipak imamo malo moderniji pristup liječenju. Koje sve opcije danas moderna stomatologija nudi u slučaju da nedostaje više zubi?

Zubni implantati

Ako nedostaje jedan, više ili svi zubi, dentalni implantati su idealna solucija za rješavanje bezubosti. Postupak je jednostavan, a pošto se izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno bezbolan. Postupak se sastoji od snimanja CBCT snimke koja nam daje uvid u dužinu i širinu kosti i na temelju kojeg doktor slaže plan terapije koji je najbolji za pacijenta.

CTBT-snimanje

Nakon što pacijent prihvati terapiju, prvi korak je ugradnja zubnog implantata, malog titanskog vijka u kost. Zahvat sam po sebi traje svega 15-tak minuta po implantatu. Iako velik broj pacijenata dolazi s velikim strahom od boli, jedino što može boljeti nakon ugradnje je rana (porezotina) na gingivi (mesu) koju kirurg napravi kod stavljanja implantata. Svaki pacijent nakon zahvata dobiva od doktora lijekove s kojima će ublažiti eventualnu bol i upute kako tretirati područje ugradnje implantata kako bi što brzo zacijelilo.

Najveća prednost implantata je što može nadomjestiti jedan ili više zubi bez da se diraju (bruse) ostali zdravi zubi. U slučaju nedostatka jednog zuba, na zubni implantat se postavlja zubna krunica dok u slučajevima kada nedostaje više zubi, oni se nadoknađuju u obliku zubnog mosta koji se sastoji od niza zubnih krunica koje su fiksirane na implantatima.

Zubne krunice i mostovi

Postoje situacije kada pacijenti nisu kandidati za ugradnju zubnih implantata ali i dalje žele fiksno rješenje. U takvim slučajevima, rješenje je zubni most. Fiksni zubni most sastoji se od krunica na dva ili više nosača. Nosače čine brušeni zubi. Ovakav tip nadomjestka pričvršćuje se na zube ili, kao što smo već spomenuli, na implantate. Most je izgledom potpuno jednak prirodnim zubima.

Prednost je što se relativno brzo u roku od dva tjedna može nadomjestiti prazan prostor i cjenovno su pristupačniji od zubnih implantata.

potpuno-keramicki-most

Mobilne proteze

Jedno od rješenja koje je cjenovno pristupačnije i idealno za pacijente koji nisu kandidati za fiksna rješenja su mobilne proteze. Mobilne proteze sastoje se od zubi i baze koja imitira rozu gingivu. Dijelimo ih na djelomične i totalne. Djelomične akrilatne proteze u sebi imaju samo zube koji nedostaju te se stabiliziraju i drže s preostalim zubima dok totalne proteze čine cijeli zubni niz. Neke djelomične proteze možemo udružiti sa zubnim mostovima radi još bolje stabilizacije i estetskog izgleda.

Mobilne proteze su jednostavne za održavanje i puno pristupačnije od ostalih opcija. Jedina mana je što u početku treba malo vremena za privikavanje, ali to govorimo o svega par dana.

dr-valerija-babic-moblina-preteza

Iako nam se nedostatak zuba možda čini bezazlen i lako ga je zanemariti, trebali bismo pristupiti problemu ozbiljno i ne previše odugovlačiti. To što nam nedostaje zub iza i “ne vidi se” ne znači da dugoročno neće imati posljedice. Ranije navedene opcije odlično rješavaju bezubost te uz korištenje naše moderne tehnologije i znanje naših stručnjaka, nov osmijeh možete dobiti vrlo brzo i bezbolno. Ako imate navedene poteškoće slobodno nas nazovete i naručite se na pregled gdje ćemo zajedno doći do najboljeg rješenja za vas.

Želite stručno mišljenje ili vas zanima plan terapije, rezervirajte svoj termin besplatnog specijalističkog pregleda ovdje.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više