BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Kako dijabetes utječe na oralno zdravlje

Ruke drže slova u zraku poredana u riječ diabetes.

Nerijetka bolest današnjice, dijabetes, može ostaviti značajno negativne posljedice na oralno zdravlje. Suhoća usta i infekcija prilikom dijabetesa mogu dovesti do karijesa, gljivičnih infekcija, sporijeg cijeljenja rana nakon vađenja zuba te još mnogo toga.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

Dijabetes je metabolički poremećaj kojeg definiramo kao visoku razinu šećera u krvi. Nastaje zbog niske razine hormona inzulina kojeg proizvodi pankreas ili nemogućnosti organizma da ga pravilno upotrijebi. Pomoću inzulina organizam koristi šećer (glukozu) kao energiju za sve stanice.

Opći simptomi dijabetesa su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamućenje vida, slabost, nagli gubitak tjelesne mase. Simptomi u usnoj šupljini su suhoća usta i infekcije, koji dalje mogu dovesti do propadanja potporne strukture zuba, karijesa, sindroma pekućih usta, gljivičnih infekcija i sporijeg cijeljenja rana nakon vađenja zuba ili kirurških zahvata.

Suhoća usta (kserostomija)

Smanjena količina sline uzrokuje suhoću usta te omogućuje lakši nastanak karijesa i mekih naslaga (plaka) a kasnije i tvrdih naslaga (kamenca). Uslijed manjka sline mogu se javiti i ranice u ustima, simptomi pečenja u ustima te gljivične infekcije (kandidijaza).

Prikaz suhoce u ustima izazvanim dijabetesom.

Također, osobe s dijabetesom često uzimaju lijekove koji mogu smanjiti proizvodnju sline. Ublažavanje simptoma postiže se, prvenstveno, dobrom oralnom higijenom što podrazumijeva 2 puta dnevno pranje zubi i korištenje zubnog konca. Kod osjećaja pečenja u ustima preporučuje se češće uzimanje vode te u težim slučajevima se primjenjuje terapija sredstvima koja zamjenjuju slinu ili medikamentnim stimulansima.

Dok se zdravim osobama preporučuje profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih naslaga svakih 6 mjeseci, osobama oboljelim od dijabetesa se preporučuje svaka 3 mjeseca.

Upalna oboljenja desni (gingivitis, parodontitis)

Zbog sporije cirkulacije i sklonosti infekcijama kod osoba oboljelih od dijabetesa lakše nastaje i upala zubnog mesa (gingivitis). Ako se ne liječi upala prodire dublje u potpornu strukturu zuba (parodont) te nastaje parodontitis, što na kraju dovodi i do destrukcije kosti. Rezultat je gubitak zubi. Rizik za nastanak težih oboljenja desni je veći ako je osoba s dijabetesom i pušač.

Parodontitis prouzrokovan dijabetesom.

Osobe s dijabetesom koje imaju parodontitis teže postižu dobru kontrolu šećera u krvi – što može dovesti do neosjetljivosti na inzulin i do kronične upale.
Upalu zubnog mesa pacijent sam može zapaziti kao žarko crveno, otečeno te krvareće zubno meso.

Glavni uzrok ovakve upale je loša oralna higijena, kako nepranje tako i nepravilno pranje zubi. Neadekvatne plombe (ispuni) na zubima, protetski nadomjesci (krunice, mostovi, proteze) i karijes također pogoduju nastanku upale. Ključ za uspjeh u zaustavljanju daljeg napredovanja oboljenja je redovita kontrola šećera u krvi i pravilno uzimanje terapije, dobra oralna higijena kao i posjeta stomatologa svaka 3 mjeseca. Ako osoba boluje od dijabetesa neophodno je to napomenuti svom stomatologu.

Bolujete li i vi od dijabetesa ili netko iz vaše najbliže sredine? Ako imate dodatnih pitanja ili tražite savjet, napišite u komentaru, rado ću vam odgovoriti.

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više