BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Znate li koji su simptomi parodontitisa?

Simptomi parodontitisa

Jeste li znali da preko 90% populacije boluje od nekog oblika parodontalne bolesti?

AUTOR ČLANKA

Ivor Sokolić dr. med. dent.

Gingivitis predstavlja upalne promjene zubnog mesa, a ako zahvati dublje strukture, dolazi do parodontitisa. Loša oralna higijena veliki je krivac za nastanak mnogih problema sa zdravljem zubi i usne šupljine, tako i parodontitisa.

Parodontitis je, nakon karijesa, najraširenija bolest usne šupljine koja uzrokuje gubitak zubi te je vrlo bitno upoznati se sa simptomima parodontitisa, kako bi se na vrijeme mogao liječiti.

Što uzrokuje parodontitis?

Parodontitis je bolest koja je uzrokovana bakterijskim plakom koji se s krune zuba proširuje na površinu korijena, ispod razine zubnog mesa te tada nastaje parodontni džep.

Bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini, u kombinaciji s ostacima hrane s kojima dolaze u doticaj nakon svakog obroka, formiraju bezbojnu i ljepljivu masu koja se naziva plak i koji se obično formira na zubima, osobito na području oko zubnog mesa.

U slučaju kada se bakterijski plak ne ukloni na vrijeme, on se nakon nekog vremena pretvara u zubni kamenac.

3D prikaz parodontitisa.

Kamenac je moguće otkloniti jedino profesionalno, od strane stomatologa ili dentalnog tehničara tijekom profesionalnog tretmana čišćenja.

Ako se kamenac ne ukloni na vrijeme, toksini iz bakterija se nastavljaju formirati na kamencu te tako mogu uzrokovati upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis i stvoriti karijes na površini zuba.

Parodontni džep

Na mjestu između dva zuba, gdje postoji duboki karijes, nastaje i oštećenje tog dijela zubnog mesa, odnosno papile koja tada nestaje, a na tom se mjestu pojavljuje slobodan prostor u obliku džepa. U daljnjem tijeku u tom prostoru se nakuplja hrana koju je teško očistiti. Jednom kada bakterije zahvate zubno meso, uzrokuju upalu te mogu dovesti do puno opasnijeg i ozbiljnijeg stanja koje se naziva parodontitis. Ono što je posebno opasno kod ovakvog stanja je činjenica kako su plak i kamenac skriveni te osobe ne primijete na vrijeme kako su njihovi zubi u opasnosti.

3D prikaz parodontitisa.

Parodontni džep se također može formirati i zbog preopterećenja pojedinog zuba, neispravno napravljenih ispuna ili krunica što uzrokuje nakupljanje hrane. Zbog toga je vrlo bitno redovito odlaziti na stomatološke preglede.

Kako uočiti simptome parodontitisa na vrijeme?

Iako su naslage plaka osnovni uzrok upale gingive i parodonta, lista čimbenika rizika je dulja. Najčešći čimbenici parodontitisa svakako su starija životna dob, pušenje, genetska sklonost, stres, lijekovi, mehaničko oštećenje zubi (npr. stiskanje, brušenje zubi, škripanje u snu i slično) te nezdrava prehrana i pretilost. Parodontitis je vrlo često teško prepoznati jer su njegovi simptomi česti vrlo blagi, rijetko praćeni bolovima. S druge strane, ako gingivitis (koji najčešće prethodi parodontitisu) traje godinama, neki pacijenti se naviknu na krvarenje pa čak i loš zadah i na ne pretjerano jaku bol te je na kraju ignoriraju.

Javite se parodontologu na vrijeme

Vrlo je bitno javiti se svom stomatologu ili parodontologu na vrijeme ako imate neke od sljedećih simptoma:

● povremenu ili stalnu bol zubi ili zubnog mesa

● krvarenje pri četkanju zubi

● upaljeno zubno meso

● neugodan zadah iz usta

● povlačenje zubnog mesa

● zubi se počinju klimati ili pomicati

Poliklinika Arena Dental specijalizirana je za parodontologiju, granu stomatologije koja se bavi okolnim tkivima unutar usne šupljine. Na pregledu doktor opće stomatologije, ako sumnja na simptome karakteristične za parodontitis, pacijente upućuje specijalistu parodontologije.

Čak 4 specijalista parodontologije posvećena su pacijentima u Poliklinici Arena Dental kako bi im se osigurala parodontološka dijagnostika, tretmani i liječenje upala i ostalih pojava. Rješenje za parodontitis, koji može biti kroničan ili agresivan, postoji. Potrebno je odmah reagirati i započeti s liječenjem. Redovitim pregledima i parodontološkom terapijom, parodontitis će se držati pod kontrolom kako ne bi doveo do ispadanja zubi.

U slučaju da sumnjate na parodontitis ili želite obaviti preventivni pregled, javite nam se pozivom na 01 6542 655 i dogovorite termin prvog pregleda! ?

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krvarenje zubnog mesa - slučajnost ili razlog za brigu?

Pročitaj više
Pročitaj više

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više