BLOG POLIKLINIKE ARENA DENTAL

Endodoncija – zašto i kako?

Poprečni prikaz donje čeljusti s odrađenom endodoncijom na zubima

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubnog živca, zahvatom koji spada u jedan od najčešćih stomatoloških zahvata s kojima su se mnogi već sreli, a najčešće je uzrokovan zuboboljom nastalom zbog dubokog karijesa.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena Dental

LinkedIn

U ovom blog postu, željela bih vas upoznati s endodoncijom, granom stomatologije koja se bavi 'liječenjem zubnog živca'. Liječenje zuba spada u jedan on najčešćih stomatoloških zahvata i uvjerena sam da su se njim već susreli mnogi od vas jer ako vas je ikada zabolio zub vjerojatno ste i sami prošli kroz endodontski tretman.

Svaki zub u svojem središtu ima malu komoricu i kanalić u kojem se nalazi meko, dobro prokrvljeno tkivo prepuno tankih žilica i živaca. To tkivo zove se pulpa i služi za prehranu zuba i osjet boli. Bol je znak da s vašim zubom nešto nije u redu i da morate posjetiti stomatologa. Najčešći uzrok zubobolje je duboki karijes. Karijesom razmekšani zub prepun je bakterija koje svojim produktima probave dovode do iritacije pulpe i izazivaju upalu živca i bol. Ta upala sigurno neće sama proći i potrebno je intervenirati. Ako početna akutna upala potraje, prijeći će u kroničnu, koja može dovesti do opsežnog razaranja kosti oko zubnog korijena i gubitka zuba. Naravno, tada je već stanje alarmantno.

Poprečni prikaz komorice i kanalića s tkivom prepuno tankih žilica i živaca.

Stomatolog će vaš upaljeni zub liječiti tako da izbrusi rupu u zubu da bi došao do kanalića, a upaljeni živac će izvaditi pomoću seta posebnih iglica koje služe da bi dobro postrugale i oblikovale kanaliće. Tijekom godina napredovala je tehnika i pristup širenju kanalića pa su patentirane i posebne iglice koje se montiraju na aparat i strojno proširuju kanale. To je važno jer se time bitno skraćuje vrijeme provedeno u stomatološkoj stolici, a i povećavaju se šanse za uspješno izliječeni zub. Pored mehaničkog širenja kanala koriste se i tekućine kojima se ispiru kanalići. Te kemikalije ubijaju i ispiru bakterije koje se nalaze posvuda u kanalu.

Tako proširene i dezinficirane kanaliće potrebno je zabrtviti punilom koje će spriječiti curenje bakterija iz usne šupljine u kost u koju je zub usidren. No liječenje zuba je gotovo tek kada je na ovakvom zubu napravljena trajna 'plombica' ili kruna! Samo na ovaj način vaš zub ima šanse da se oporavi. Je li je zub dovoljno završiti s 'plombicom' ili je ipak bolje postaviti krunicu procijenit će stomatolog. Opsežno brušeni zub zbog odstranjivanja karijesa i pristupa kanalićima bolje je staviti pod krunicu jer će ona čuvati vaš zub od pucanja. Bilo bi šteta da nakon silnog truda uloženog u spašavanje zuba ostanete bez njega zbog jednog nesretnog ugriza.

Poprečni presjek zuba s prikazom korijena i zubnih živca.

Bol koja se javlja neposredno nakon punjenja kanala je normalna i prolazna. Možete uzeti tabletu protiv bolova da olakšate tegobe. Naravno, prije uzimanja lijeka konzultirajte se s vašim liječnikom opće prakse i sa stomatologom.

Napomenula bih još kako je potrebno napraviti RTG snimke zuba prije i poslije endodontskog liječenja, te kontrolne snimke nakon šest i dvanaest mjeseci. Tako se može pratiti uspješnost liječenja. Ako su i dalje prisutni znakovi upale može se napraviti apikotomija. Apikotomija je kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena s upalno promijenjenim tkivom.

Simptomi koji su povezani s upalom zubnog živca su:

  • bol na hladno koja traje dugo nakon podražaja
  • bol na toplinu
  • spontana pulsirajuća bol koja ne prestaje bez da uzmete tabletu protiv bolova
  • bol na zagriz
  • oteklina
  • fistula (gnojni 'prištić')

Neki pacijenti ne osjećaju subjektivne tegobe poput ovih navedenih pa nažalost ne dođu na vrijeme na pregled. Ako ste primijetili neki od navedenih simptoma, ne čekajte i obratite nam se s povjerenjem. Sigurno ćemo vam brzo i efikasno pomoći!

Na kraju, voljela bih u komentarima pročitati kakva su vaša iskustva s endodoncijom? Jeste li se već podvrgnuli takvom tretmanu i kakva su vaša iskustva?

Dogovorite besplatan specijalistički pregled

Rezervirajte termin koji uključuje besplatan specijalistički pregled dentalne situacije, konzultacije sa stomatologom, izradu plana terapije te cjenovnu ponudu usluge u skladu s vašim željama i mogućnostima. Slobodno nas pitajte sve što vas zanima - rado ćemo odgovoriti!

Prije dostavljanja svojih osobnih podataka molimo Vas pročitajte našu Politiku privatnosti i upoznajte se s načinima kako brinemo o Vašim osobnim podacima i koja prava Vam osiguravamo.

Posljednje objave

Krunice ili ljuskice: razlike i prednosti

Pročitaj više
Pročitaj više

Osnove zubnih implantata: PRVI KORAK PREMA TRAJNOM OSMIJEHU

Pročitaj više
Pročitaj više