BLOG POLIKLINIKE ARENA

Bol u zubu i bolesti organa - mit ili istina

Prikaz zuba i oragana s kojeg se reflektira bol.

Naš organizam jedna je povezana cjelina te se problemi u jednom dijelu tijela reflektiraju na drugi. To se odnosi i na naše zube.

AUTOR ČLANKA

Poliklinika Arena

LinkedIn

Bol može ukazati na probleme i poteškoće u nekim dijelovima tijela ili najaviti određene probleme. Da bi vam približili teoriju povezanosti zuba i ostatka tijela, opisat ćemo par teorija koje opravdavaju tu povezanost.

Tablica koja prikazuje oragn i zub koji reflektira bol.

Praktikanti akupunkture koriste meridijane, tj. dijagrame zuba, koji točno određeni zub povezuju sa specifičnim dijelom tijela. Prema temeljima akupunkture Chi putuje u oba smjera, što najbolje opisuje bol na mjestu gdje zuba više nema, tj. izvađen je. Na takvom mjestu pacijenti često opisuju osjećaje od štipanja ili škakljanja, do tupe, "tihe" i povremene boli. S obzirom na to da zuba nema, ne može biti ni boli. Ali to može ukazati na probleme ili poteškoće u drugom dijelu tijela. Taj fenomen ilustrativno opisano zovemo "fantomska bol".

"Zubi kao senzori"- zubna pulpa, srž ili poznatija kao živac, sadrži mehanoreceptore tj. specijalizirana vlakna osjetljiva na mehanički podražaj. Tako se iz zuba šalje informacija u mozak o pritisku koji nastaje prilikom žvakanja a mozak zatim povratno šalje informaciju koliko jako i brzo žvakati. Stoga, zubi nisu inertni već izrazito senzorni i izrazito bitni za neuralnu komunikaciju koja pruža input o drugim biološkim procesima.

S druge strane više medicinska, genskim inženjeringom povezana studija izolirala je gene povezane s razvojem zuba i otkrila da su ti isti geni odgovorni za razvoj drugih organa. U kontekstu staničnog rasta i diferencijacije, geni uključeni u rast i razvoj organa su indikator za potencijalne tumorske lezije kasnije u životu. Zapravo, postoji poveznica između abnormalnog razvoja zuba i karcinoma. Istraživači imaju dokumentiranu povezanost bakterija u zubnoj pulpi i karcinoma dojke. Oni kronične zubne bolesti povezuju s kardiovaskularnim problemima i poremećajima.

Prikaz zuba u celjusti i njihov naziv.

Zubobolja ne znači striktno da negdje u tijelu postoji problem ali moguće je i potrebno pregledati ako se nelagoda zadržava duže vrijeme. Sad kad smo vam približili mit ili istinu o zubobolji i ostatku organizma navest ćemo određene zub i probleme tj. poteškoće s određenim organima:

  • Sjekutići - upala mokraćnog mjehura, upala uha, upala bubrega
  • Prvi sjekutić - Tonsillitis, upala prostate
  • Kronični bolovi u očnjaku - upala žučnog mjehura, hepatitis
  • Pretkutnjak - alergijske reakcije, upala pluća, neravnoteža dobrih bakterija
  • Prvi pretkutnjak (gornji i donji) - problemi s koljenom, laktom ili ramenom, bolesti debelog crijeva, neki upalni proces
  • Bilo koji kutnjak - problemi sa želucem,upala gušterače, anemija, kronični gastritis
  • Donji prvi kutnjak - problemi s venama i arterijama
  • Prvi gornji kutnjak - upala jajnika, problemi sa slezenom ili štitnom žlijezdom, sinusima, bolesti ždrijela
  • Donji kutnjaci - proširene vene, problemi s plućima, pojava polipa na debelom crijevu
  • Umnjak - srčana oboljenja, urođene mane srca

Bez obzira vjerovali vi ili ne u povezanost zuba i ostalih organa u tijelu, potrebno je redovito dolaziti na kontrole kod svog stomatologa. Zdravlje vaših zubi je pokazatelj zdravlja vašeg organizma.

Posljednje objave

Zubni implantati – prikaz titatnskog vijka u modelu zuba.

Razmišljate li o ugradnji zubnih implantata?

Pročitaj više
Pročitaj više
Dr. Marin o odbacivanju implantata.

Može li tijelo odbaciti zubni implantat?

Pročitaj više
Pročitaj više